• 1
 • 2
 • 3

SCHŐNSTATTSKI POKRET U ŽUPNOJ ZAJEDNICI  L A P A D

1 Opće karakteristike Schőnstattskog pokreta i duhovnosti

Svećenik, otac J. Kentenich utemeljio je pokret 1914. u maloj crkvici, posvećenoj sv. Mihovilu, u mjestu Schőnstatt u Njemačkoj. Ta mala crkvica u kojoj je pročitana povelja osnutka, danas se naziva PRASVETIŠTE. Ona je danas i izvor i simbol schönstattske duhovnosti.
Kopije slika Majke Božje iz te male crkvice počinju se širiti po župama i domovima u Njemačkoj. Iza Drugog svjetskog rata po svim zbivanjima vezana uz pokret, utemeljitelj ga prepoznaje kao djelo Božje Providnosti i od tada pokret se vrlo brzo širi izvan Njemačke, na druge zemlje i kontinente. U mnogim zemljama, po uzoru na PRASVETIŠTE grade se „Filijalna svetišta“. Na taj način je do danas nastalo 180 identično izgrađenih svetišta diljem svijeta. Osim Filijalnih , postoje još Hodočasnička-, Župna- i Kućna svetišta, zatim razni Instituti, Međunarodne federacije i razne Lige.
U našoj je zemlji schönstattski pokret prisutan od 1998.godine. Uskoro će u Maloj Subotici biti dovršeno i prvo veliko hrvatsko - schönstattsko svetište. Pokret u Hrvatskoj izdaje i svoj bilten „Pismo Saveza“, a na Radio Mariji svake subote emitira se emisija, „Schönstatt to sam ja „

Spona i tajna svih oblika schonstattske duhovnosti je Savez ljubavi sa Majkom Triput Divnom.
Schönstattska duhovnost Saveza Ljubavi i schönstattsdka zajednica pokušavaju sa svojom karizmom osobne povezanosti sa Majkom Triput Divnom djelovati protiv negativnih pojava vremena i društva u kojem živimo.

Crkvica sv. Đurđa na Pilama je središte pokreta u Dubrovačkoj županiji

2.Kako djeluje pokret u našoj župi?

Prve su slike hodočasničke Gospe, Majke Triput Divne stigle u našu župu 2001. godine. Vrlo brzo na nivou župne zajednice formirao se 31 krug. Svaki krug se sastoji od otprilike 10 obitelji, unutar kojeg kruži slika Hodočasničke Gospe.
U svakoj se obitelji slika može zadržati tri dana. Također u župi postoji i slika Hodočasničke Gospe koja se nosi samo bolesnicima.
Kako bi se sve odvijalo prema unaprijed utvrđenom redosljedu i pravilima, brinu se moliteljice unutar svakog pojedinog kruga, kontaktne osobe i voditeljice.

U crkvi sv. Mihajla svakog 22-og u mjesecu, članovi Pokreta se okupljaju na molitvu i misu. Misa se slavi isključivo za njihove potrebe i nakane. Slike Hodočasničke Gospe, koje se 22-og donose na blagoslov, postavljaju se ispred glavnog oltara u crkvi.

Misao je vodilja schönstattske duhovnosti: "ništa bez Tebe – ništa bez mene".
Traži se vjera i suradnja. Ona je zaista naša brižna Majka, a mi moramo vjerovati da nam želi i može pomoći, da može i naše zamršene obiteljske i osobne situacije privesti kraju.
Dirljiva su i mnogobrojna svjedočanstva članova pojedinih obitelji od kada se mole i primaju Hodočasničku Gospu. Stvarno Majka Božja danas djeluje na različite načine.

Na kraju moram dodati, da članovi pokreta aktivno sudjeluju u svim zbivanjima unutar župne zajednice, naročito u programima pred velike blagdane.

Svi zainteresirani mogu doći svakog 22-og u mjesecu u 17.30 na molitvu a zatim slavlje mise, koja je po zimskom vremenu u 18.oo, a ljetnom u 19.oo sati, u crkvi sv Mihajla. Iza mise mogu se dobiti još detaljnije informacije u svezi schönstattskog pokreta i njegovog djelovanja unutar župne zajednice i o mogućnosti priključenja pokretu.

Unaprijed se radujemo Vašem dolasku!

Voditelji pokreta
Mira Markić, Nike Perović, Snježana Njirić

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676