• 1
 • 2
 • 3

Dvomjesečni Toma, peto dijete u obitelji Tomislava i Davorke Njavro, primio je sakrament krštenja u župnoj crkvi sv. Mihajla u Dubrovniku u nedjelju 23. listopada. Svečano misno slavlje je prevodio predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je malom Tomi i podijelio sakrament krštenja.

U propovijedi biskup Uzinić se osvrnuo na evanđeoski odlomak u kojem u hram dolaze farizej i carinik. Kazao je da Isus ne osuđuje sve ono dobro što je farizej činio u svom životu, kao što s druge strane ne želi pohvaliti carinikovu grešnost jer ona nije dobra, ali žestoko kritizira stav koji je prisutan u farizejevoj molitvi, koji sebe smatra pravednikom i pritom, jer izvršava određene zakonske propise, s prezirom i osudom gleda sve koji nisu tako dobri kao što je on. Isus želi osuditi taj čovjekov stav kada smatra da on pred Bogom nešto zaslužuje, koji sebe uzdiže, a druge ponizuje i podcjenjuje, kazao je biskup. Povezao je to s „duhovnim bogatstvom“ i „duhovnim siromaštvom“: farizej dolazi pred Boga kao netko kao netko tko je bogat, jer „ja sam učinio ovo i ono, ja sam poštivao zakon, ja sam poštivao subote, ja sam davao milostinju“, a za razliku od njega carinik dolazio kao „duhovni siromah“ pred Boga, moli od Boga oproštenje, ne usuđuje se ni prići, ni glavu podići, jer zna da ništa svoje nema pred Bogom. „Isus svakom od nas želi poručiti da se ne hvalimo time: 'Ja sam kršćanin, ja sam bio svake nedjelje na misi, ja sam činio ovo i ono', nego da radije pred Njim budemo ponizni i skromni, da budemo siromasi duhom koji jedino tako, jer znaju da sami ne mogu ništa napraviti, mogu biti otvoreni Njemu i Njegovoj milosti!“, kazao je biskup, te nakon toga to povezao s krštenjem malog Tome, primijetivši da živimo u teškom razdoblju, da kao narod izumiremo i da smo sve stariji, a to je posljedica zatvorenosti životu jer „ne računamo s Njegovom milošću, nego računamo samo sa sobom, računamo samo svojom ljudskom računicom, idemo onom matematičkom logikom, logikom pravednika iz današnjeg evanđelja, koji pred Bogom ne računa na ono što mu Bog može dati, nego na ono što je on činio. I naravno kad na taj način pristupamo onda ne možemo biti otvoreni životu.“ Naglasio je da su i pobačaji rezultat toga, jer do pobačaja najčešće ne dolazi kod djevojaka koje su ostavljene od momaka ili u sličnim situacijama, koliko su problem trećeg, ili nekad čak drugog djeteta. Kao suprotan primjer, pozitivan primjer, biskup je istaknuo obitelj Njavro koji svjedoče da se nisu vodili samo ljudskom računicom, da nisu matematički računali. Potaknuo je i ostale vjernike da i oni stave svoje pouzdanje u Gospodina, jer on nikada nikoga ne ostavlja samoga, te je zaključio riječima: „Jer budemo li računali samo na sebe, a ne na Njega, onda nam neće biti budućnosti!“

Župnik mr. don Robert Ćibarić zahvalio je biskupu na dolasku u Župu sv. Mihajla i predvođenju ovog svečanog misnog slavlja s podjelom sakramenta krštenja. Osim župne zajednice i mnogobrojne rodbine, ovom lijepom događaju posebno su se radovali Tomina braća i sestra: Ivan (17), Mia (11), Luka (9), i Lovro (4).

Šime Zupčić

 

 

IMG 4570

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676