• 1
 • 2
 • 3

IMG 5360Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je u petak 14. kolovoza u Župi sv. Mihajla na Lapadu u Dubrovniku svečano misno slavlje u kojem je podijelio sakramente kršćanske inicijacije odraslim kandidatima koji su ovim činom pristupili Katoličkoj Crkvi, a dva para su slavila i sakrament ženidbe.

Od osmero kandidata, šestero ih je primilo sve sakramente kršćanske inicijacije (krštenje, pričest, krizmu), jedan kandidat je već imao krštenje, pa je sada primio pričest i krizmu, dok je jedna kandidatica zbog dobi primila samo krštenje i pričest.

U propovijedi biskup je progovorio o Marijinom uznesenju na nebo, kazavši da „to nije samo Marijina sudbina, već i naša budućnost“. Primijetio je da je zanimljivo da sada, na početku svog kršćanskog života pred sobom imaju svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, dakle imaju i svoj cilj. No, kazao je da za doći do cilja nije dovoljno biti kršten, pričešćen, krizman ili vjenčan, izrazivši ožalošćenost činjenicom da mnogi kršćani ostaju upravo na toj osnovnoj tj. nedovoljnoj razini, nazvavši to „tradicionalnim kršćanstvom“. Osvrnuo se na evanđeoski odlomak, gdje se govori o rodbinskom odnosu s Isusom, te je kazao da kandidati svojim krštenjem sada postaju „Isusova rodbina, njegova braća i sestre, ali Isus kaže da nije dovoljno ostati na toj razini i to je bitna poruka ovog evanđelja.“ Upitavši se što je još potrebno, dao je odgovor: „Potrebno je slušati Božju riječ, čuti što to Bog ima kazati za nas i za naš život i onda tu Božju riječ vršiti u svom životu. Evo to je činila Blažena Djevica Marija“. Na kraju im je čestitao, ali ukazao im i na njihove obveze koje ovim danom započinju: „Ja vam čestitam ovaj dan, vaš ulazak u Crkvu, zajednicu vjernika, čestitam vam sve ono što ste poduzeli da biste došli do ovoga trenutka ali vas istovremeno molim, nemojte na ovome stati, nemojte biti samo rodbina Isusova, nemojte biti samo oni koji se zovu kršćani. Budite oni koji će kao kršćani živjeti, slušajući Božju riječ i živeći u skladu s tom riječi.“


Biskup je zahvalio svima koji su pripravnike za ove sakramente pratili, njihovim kumovima, a posebno župniku don Željku Kovačeviću, kojemu je ovom prilikom zahvalio za 11 generacija katekumena, tj. pripravnika za sakramente kršćanske inicijacije, koje je pripremao kroz prethodnih 11 godina. Zahvalio mu je i za službu o ovoj župi, s obzirom da idućeg tjedna prelazi u drugu župu. Biskup je zahvalio i drugoj dvojici svećenika s ove župe koji također prelaze u druge župe: župnom vikaru don Alenu Keriju i pastoralnom suradniku i bolničkom kapelanu don Miroslavu Karatoviću.

Župnik Kovačević je zahvalio biskupu i svima koji su omogućili ovo slavlje, istaknuvši da mu je ovo prvi put u njegovoj svećeničkoj službi da je prisustvovao misnom slavlju gdje su podijeljena dva vjenčanja.
Misno slavlje pjesmom su animirali mladi Župe sv. Mihajla.

Zanimljivo je primijetiti da su kandidati koji su slavili i ženidbu, u samo jednom misnom slavlju primili čak četiri sakramenta: krštenje, pričest, krizmu i ženidbu.

Šime Zupčić

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676