• 1
 • 2
 • 3

Punih pet stoljeća Hvarani na poseban način štuju Isusovu muku - procesijom 'Za Križem'. Riječ je o jedinstvenom obredu osobite pobožnosti te izrazu vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se razvio iz procesije koja se održala kao znak pokajanja nakon što je, u jeku društvenih previranja na otoku 1510. godine, uoči same bune hvarskih pučana, jedan mali križ u gradu Hvaru čudom proplakao krvavim suzama.

za krizem 6
  Gosti iz Jelse, crkveni pjevački zbor „Sv. Cecilija“ i bratovština Presvetog Oltarskog sakramenta, predvođeni
župnikom župe Uznesenja Marijina i generalnim vikarom Hvarske biskupije don Stankom Jerčićem upriličili su
procesiju u Katedrali  u subotu 3. ožujka 2012.
U uvodnom dijelu, don Stanko Jerčić, ispričao je kratku povijest procesije i na taj način uveo prisutne vjernike u
pobožnost.

Procesije kreću u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz šest župnih crkava Jelse, Pitve, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske i to istovremeno u smjeru kazaljke na satu tako da se za vrijeme osmosatnog trajanja procesije križevi nikada ne sretnu, što bi prema narodnom vjerovanju bio znak velike nesreće.
  Uz molitvu i pjesmu, posebno se doimlje pjev “Gospinog plača” u izvornom obliku, a svaka grupacija ima svoj način pjeva.

za krizem 3
 
Na čelu svake procesije je križ, koji nosi križonoša, a zanimljivo jest, da je on već određen zapisom ponegdje dvadeset i više godina unaprijed.( Za ilustraciju sljedeći koji se prijavi za križonošu u Jelsi doći će na red godine 2040! A slično je i u drugim župama)

Ono, što je posebito, jest divan red u procesiji, posebno pratitelja križonoše i rodbine na čelu, koji su svi obučeni u svečana odijela a na sebi imaju bijele tunike. Računa se, da je najveća brojnošću procesija ona iz Jelse, koja ima daleko najviše hodočasnika, I više iznad tisuću njih, dok su ostale manje brojne.

 

Put koji vodi od crkve do crkve osvjetljava se svjetiljkama i spužvama namočenim u parafinsko ulje, a na prozore kuća ljudi stavljaju svijeće. Procesiju predvode odabrani križonoše koji nose križ težak do 18 kilograma, ponekad bosonogi, odjeveni u bijele tunike kao i ostali članovi bratovštine. Križonoše slijedi izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika, zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

za krizem 5
 
Procesija je iznimna po svom trajanju, jer se tijekom osam sati prođe 25 kilometara, i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.
 
Procesija 'Za Križem' jedan je od sedam fenomena hrvatske kulturne baštine koji su nedavno uvršteni na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

 

Večeras je Hvar  došao u Dubrovnik, u našu prvostolnicu i dio procesije "Za Križem"  smo mogli osjetiti i u njoj i mi sudjelovati u našoj prvostolnici.

Na kraju procesije se dubrovački biskup mons. Mate Uzinić  zahvalio zboru i bratovštini te ocu Stanku .

Svi oni koji su bili večeras u katedrali mogli su osjetiti koliko naša vjerska tradicija  ima snagu i poruku. Lijepo je bilo večeras viditi sve generacije u zboru i bratovštini koji su nam došli upriličiti "Za Križem".

Hvala Vam.

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676